CHŘEST S HOLANDSKOU OMÁČKOU

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 3 porce

Ingredience

  • svazek bílého chřestu (500 g)
  • půl hrnku rostlinného mléka
  • půl hrnku silken / natural tofu
  • 1 lžička černé soli
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička kurkumy
  • 1,5 lžíce šťávy z citrónu
  • sůl
  • čtvrt lžičky kajenského pepře (lze použít i černý)
  • čtvrt lžičky černého pepře
  • 80 g Alsan (rostlinné máslo)
  • půl kila malých brambůrek
  • Alsan na brambory
  • bylinky na posypání brambor

Sezóna chřestu je v plném proudu, a proto toto „bílé zlato“  určitě nesmí chybět na vašem talíři. Chřest je plný vitaminů, je krásně křupavý a nasládlý po hrášku. Holandská omáčka spolu s brambůrkami skvěle doplní tento (ne)tradiční recept.

 

Postup:

  1. V mixéru rozmixujte mléko, tofu, černou sůl, droždí, hořčici a kurkumu. Vymixujte do hladké směsi a přidejte citrónovou šťávu, pepř a znovu zpracujte v mixéru.
  2. Směs přelijte do hrnce a ohřejte na malém plameni. Nakonec jemně vmíchejte máslo a dochuťte solí a pepřem. Omáčka je hotová!
  3. Brambory vařte klasicky v horké osolené vodě cca 20 minut. Poté je slijte a přidejte máslo.
  4. Chřest se musí asi 1-2 cm od hlavičky oloupat a spodní část odlomit tam, kde už je zdřevnatělá. *
  5. Ve větším hrnci vařte chřest v osolené horké vodě asi 2-3 minuty. Není nutné jej dlouho vařit.
  6. Chřest podávejte politý holandskou omáčkou a brambůrkami. Dozdobte bylinkami, čerstvě mletým pepřem a solí!

* Chřest nemusí být úplně čerstvý, protože pokud jej nekoupíte přímo od farmy Český chřest nejspíš byl pár dní na pultech obchodů. Proto kupujte chřest na trzích a ten český!

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek