Sezóna chřestu je v plném proudu, a proto toto „bílé zlato“ určitě nesmí chybět na vašem talíři. Chřest je plný vitaminů, je krásně křupavý a nasládlý po hrášku. Holandská omáčka spolu s brambůrkami skvěle doplní tento (ne)tradiční recept.
Postup:
- V mixéru rozmixujte mléko, tofu, černou sůl, droždí, hořčici a kurkumu. Vymixujte do hladké směsi a přidejte citrónovou šťávu, pepř a znovu zpracujte v mixéru.
- Směs přelijte do hrnce a ohřejte na malém plameni. Nakonec jemně vmíchejte máslo a dochuťte solí a pepřem. Omáčka je hotová!
- Brambory vařte klasicky v horké osolené vodě cca 20 minut. Poté je slijte a přidejte máslo.
- Chřest se musí asi 1-2 cm od hlavičky oloupat a spodní část odlomit tam, kde už je zdřevnatělá. *
- Ve větším hrnci vařte chřest v osolené horké vodě asi 2-3 minuty. Není nutné jej dlouho vařit.
- Chřest podávejte politý holandskou omáčkou a brambůrkami. Dozdobte bylinkami, čerstvě mletým pepřem a solí!
* Chřest nemusí být úplně čerstvý, protože pokud jej nekoupíte přímo od farmy Český chřest nejspíš byl pár dní na pultech obchodů. Proto kupujte chřest na trzích a ten český!