Pálivý mexický guláš bez masa, který můžete navařit i na několik dní dopředu, protože je to skvělé jídlo do krabičky. Nezapomeňte na velký čtvereček tmavé čokolády, které je tajemstvím tohoto receptu.
Postup:
- Nejprve si rozmyslete, zda budete vařit ze suchých, či konzervovaných fazolí. Pokud ze suchých, tak je musíte aspoň 12 h namáčet a poté vařit asi hodinu.
- Jakmile budete mít připravené fazole, tak si nachystejte zbývající ingredience. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli a jeden stroužek česneku nakrájejte na drobno.
- Mrkev oškrabejte a nastrouhejte na drobno. Tofu, nebo tempeh nakrájete na malé kostičky.
- Ve středním hrnci rozehřejte dve lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a česnek. Nechte zesklovatět a přidejte nastrouhanou mrkve. Krátce opečte a poté zasypte římským kmínem a nechte provonět. Nakonec přidejte kousky tofu, nebo tempehu a fazole.
- Jakmile bude směs opečená, vše zalijte nakrájenými rajčaty, protlakem a vývarem (nebo horkou vodou).
- Přidejte utřený česnek, nakrájenou chilli papričku, sůl a pepř dle chuti. Vařte asi 20 minut, aby se chutě spojily.
- Nakonec přidejte čokoládu a dvě lžíce kokosového cukru.
- Podávejte s jasmínovou rýží, zakápnuté limetkou a nasekanými lístky čerstvého koriandru.