Celerové řízky se perfektně hodí na štědrovečerní hostinu, ale můžete si je uvařit kdykoliv přes rok. Nejlépe chutnají druhý den, kdy se zaleží strouhanka a koření. Nebojte se je smažit ve velké vrstvě oleje, jelikož čím více oleji budete v pánvi/friťáku mít, tím méně se ho vstřebá do řízku. Samozřejmě po osmažení je nechte na kuchyňské utěrce, aby se vsákl přebytečný tuk.
Postup:
- Oloupaný celer nakrájíme na půlkolečka (silnější) a na minutu hodíme do vroucí osolené vody s 1 lžící octu.
- Vyděláme celer z vody, osolíme, opepříme a přidáme koření na ryby.
- Připravíme si strouhanku. Nachystáme si tři mělké talíře či misky a dáme do prvního špaldovou mouku, do druhého škrob a hrachovou mouku smíchanou s troškou vody a špetkou černé soli a kurkumy. Do třetí misky dejte strouhanku.
- Kousky celeru obalujeme postupně ve všech vrstvách, a nakonec zprudka smažíme na rostlinném oleji. Osmažte z každé strany asi 3-5 minut do zlatova.
- Po usmažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky. Podáváme s bramborovým salátem nebo jinou přílohou.

Wow! Ja som uplny rizkovy maniak 😀 Toto zarucene otestujem. Na vianoce ako stvorene.
Tomi děkuji. Určitě dej vědět, jak se povedly! 🙂