KVĚTÁKOVÁ KŘIDÝLKA

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • hlávka květáku

1. obalení:

    • 120 g kukuřičné mouky (může být i cizrnová, nebo klasická bílá pšeničná hladká mouka)
    • půl lžičky mlétého chilli
    • 1 lžíce kurkumy (nebo kari, ale pak uberte sůl, koření ji už obsahuje)
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 1 lžička himalájské soli
    • 120 ml rostlinného mléka
    • 90 ml vody

2. obalení:

  • 60 g miso pasty (koupíte na Olomoucké tržnici, nebo na Solniční v Arabské obchodě) *kari pasta taky funguje skvěle
  • 2 lžičky rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 lžičky agávového, nebo javorového sirupu
  • 50 ml vody
  • 3 lžíce domácího kečupu (nebo kvalitního protlaku např. Alnatura naředěného vodou)

Jogurtový dip:

  • rostlinný jogurt
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • nasekané bylinky – petržel, máta (co máte rádi)

Už dlouho jsem chtěla zkusit tuto specialitu v podobě pečeného květáku v těstíčku. Trošku pálivé, nasládlé, křupavé a když se všechny chutě spojí s jogurtovým dipem, je to delikatesa. Na internetu je pár takových receptů, u většiny jsem ale neměla všechny ingredience, tak jsem vytvořila vlastní. Vy se také nebojte experimentovat. Přidejte vaše oblíbené koření, bbq omáčku, víc chilli…záleží na tom, jaké wings máte rádi.

Recept je bez lepku 🙂

 

  1. Všechny sypké ingredience na 1. obalení zamícháme v míse a nakonec přidáme mléko a vodu. Doředíme dle potřeby. Směs musí na květáku trošku zůstat a hezky se v něm obalit. Postupně všechny hlavičky květáku ve směsi obalíme a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 220 ° v troubě cca 20-25 minut.


 

2. Opět všechny ingredience smícháme v míse. Z části upečení květáky kleštičkami nabíráme z plechu a obalujeme je v omáčce. Přebytečnou omáčku vždy necháme trošku okapat, aby se nám na plechu zbytečně nepřipalovala.

3. Po obalení všech hlaviček květáku dáme květák znovu péct na 15 minut do trouby. Mezitím si připravíme jogurtový dip.

4. Do rostlinného jogurtu si utřeme jeden stroužek česneku, osolíme, opepříme a nakonec přidáme na drobno nasekané bylinky.

Květákové wings jsou super na party, nebo klidně jen tak k obědu. Jsou výrazně dochucené a trošku pálivé, takže jogurtový dip krásně zjemní jejich chuť.

 

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek