Jestli mi něco připomíná prázdniny u babičky, tak jsou to právě bramborové taštičky. Posypané opraženou strouhankou s cukrem a zalité máslem. To si zkratka musí člověk užít.
Doporučuji je naplnit povidly z hrušek od Šufana, protože jsou pouze z ovoce, není tam přidaný žádný cukr a jsou úžasný. Na podzim doporučuji jejich švestková povidla.
Postup:
- Brambory dejte vařit na 20 minut. Po uvaření slijte vodu z hrnce, nechte brambory chvíli vychladnout a oloupejte je.
- Studené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte je s moukou, krupicí a špetkou soli.
- Vypracujte těsto, které potom vyválejte na tenký plát. Pomocí sklenice vykrajujte kolečka o průměru cca 6 cm.
- Do středu kolečka lžičkou naneste povidla, překlopte strany k sobě a prstem nebo vidličkou kraje slepte tak, aby povidla vařením nevytekla.
- Na plotně dejte vařit velký hrnec s vodou a špetkou soli. Taštičky vkládejte do mírně vroucí vody. Vařte je zvolna cca 5 minut, dokud nevyplavou, průběžně promíchávejte vařečkou, ať se taštičky neslepí.
- Uvařené taštičky ihned dejte do mísy s troškou másla, aby se neslepily.
- Podávejte je s nasucho opraženou strouhankou smíchanou s cukrem. Přelijte rozpuštěným máslem.