Beluga je druh čočky, který jsem si v poslední moc oblíbila. Je to černá čočka, která dostala název podle druhu kaviáru, který svým vzhledem připomíná. Má velmi jemnou oříškovou chuť a je přirozeně bezlepková. Beluga je výborná do teplých pokrmů jako je toto kari, nebo do salátů a super bowls. Je velmi bohatá na bílkoviny ve 100 g je cca 21 g, nemusí se dopředu namáčet a je rychlá na přípravu.
Kapustičky miluju a je to výborná sezónní zelenina, kterou najdete všude na trzích i v běžných obchodech. Nepotřebují dlouhou přípravu, naopak při dlouhém tepelném zpracování ztratí barvu a rozvaří se. Dají se jíst i za syrova, ale když je lehce opečete na pánvi, krásně se rozvine jejich chuť a provoní vám celou kuchyň.
Postup:
- Nejprve si propláchneme čočku a dáme ji vařit do dvojitého množství vody na 30 minut.
- Hotovou čočku proplácheme studenou vodou.
- Kapustičky opláchneme, zbavíme je spodních částí a překrojíme na čtvrtiny.
- Oloupeme si česnek a nakrájíme jej na drobné kostičky.
- Na hlubší pánvi opečeme na olivovém oleji kapustičky a česnek do zlatova.
- Přidáme čtyři lžíce kokosového mléka, vývar a kari koření.
- Nakonec do pánve dáme uvařenou čočku a směs dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s čerstvě nasekanými bylinkami, např. s koriandrem.