BATÁTOVÝ KOLÁČ

Doba přípravy: 130 minut Počet porcí: 12 porce

Ingredience

Těsto:

  • 200 g mandlové mouky (pomletých mandlí)
  • 200 g ovesné mouky (mletých ovesných vloček)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce tekutého sladidla (javorový/agávový sirup)
  • 90 ml kokosového oleje
  • ½ lžičky himalájské soli

Náplň:

  • 900 g batátového pyré
  • 120 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce tekutého sladidla
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce šťávy z pomeranče
  • 2 lžíce šťávy z citrónu
  • Kůra z půlky bio pomeranče
  • Kůra z půlky bio citrónu
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového prášku/extraktu (např. od Grešíka)

Kokosová šlehačka:

    • plechovka kokosového mléka zatuhlého přes noc v lednici
    • vanilkový extrakt
    • šťáva z půlky citróny
    • javorový sirup na doslazení (koláč je však podle mého vkusu sladký dost, ale můžete přidat)

Batátový koláč nejlépe chutná podávaný s kokosovou šlehačkou a uleželý do druhého dne v lednici. Pokud do korpusu použijete bezlepkové vločky bude koláč plně bez lepku.

Postup:

Těsto:

  1. Pomelte mandle a ovesné vločky na mouku. Smíchejte je v míse s kukuřičným škrobem a zapracujte ručně, nebo ve food procesoru s kokosovým olejem, solí a javorovým sirupem.
  2. Koláčovou formu o průměru 27 cm vyložte pečícím papírem.
  3. Prsty zapracujte rovnoměrně těsto na dno i strany koláčové formy. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte trošku kokosového oleje.

Náplň:

  1. Oloupejte batáty a pečte je v troubě na plechu při teplotě asi 220 stupňů 45 minut.
  2. Upečené batáty nechte zchladnout. Poté je rozmixujte v mixéru tak, aby vzniklo pyré.
  3. Rozehřejte troubu na 190 stupňů.
  4. Přidejte další ingredience – ztuhlé kokosové mléko, kukuřičný škrob, javorový sirup, pomerančovou a citrónovou šťávu a kůru, skořici, zázvor, muškátový oříšek a vanilku.
  5. Vymixujte do hladkého krému, který nalijte na připravené těsto ve formě.
  6. Připravený koláč pečte asi 45 minut v rozehřáté troubě.
  7. Upečený koláč nechte nejprve zchladnout při pokojové teplotě asi hodinu.
  8. Mezitím si připravte kokosovou šlehačku.
  9. Připravte si mísu a šlehač (lze vyšlehat i metličkou, ale pozor na malé hrudky kokosového krému).
  10. Ztuhlý kokosový krém (mléko) vyšlehejte spolu s vanilkou, šťávou z citrónu a případně dle chuti doslaďte.
  11. Na vychladlý koláč jemně stěrkou potřete vrstvu kokosové šlehačky a koláč dejte vychladit do lednice. Podávejte o hodinu ztuhnutí a nejlépe druhý den!

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek