Batátový koláč nejlépe chutná podávaný s kokosovou šlehačkou a uleželý do druhého dne v lednici. Pokud do korpusu použijete bezlepkové vločky bude koláč plně bez lepku.
Postup:
Těsto:
- Pomelte mandle a ovesné vločky na mouku. Smíchejte je v míse s kukuřičným škrobem a zapracujte ručně, nebo ve food procesoru s kokosovým olejem, solí a javorovým sirupem.
- Koláčovou formu o průměru 27 cm vyložte pečícím papírem.
- Prsty zapracujte rovnoměrně těsto na dno i strany koláčové formy. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte trošku kokosového oleje.
Náplň:
- Oloupejte batáty a pečte je v troubě na plechu při teplotě asi 220 stupňů 45 minut.
- Upečené batáty nechte zchladnout. Poté je rozmixujte v mixéru tak, aby vzniklo pyré.
- Rozehřejte troubu na 190 stupňů.
- Přidejte další ingredience – ztuhlé kokosové mléko, kukuřičný škrob, javorový sirup, pomerančovou a citrónovou šťávu a kůru, skořici, zázvor, muškátový oříšek a vanilku.
- Vymixujte do hladkého krému, který nalijte na připravené těsto ve formě.
- Připravený koláč pečte asi 45 minut v rozehřáté troubě.
- Upečený koláč nechte nejprve zchladnout při pokojové teplotě asi hodinu.
- Mezitím si připravte kokosovou šlehačku.
- Připravte si mísu a šlehač (lze vyšlehat i metličkou, ale pozor na malé hrudky kokosového krému).
- Ztuhlý kokosový krém (mléko) vyšlehejte spolu s vanilkou, šťávou z citrónu a případně dle chuti doslaďte.
- Na vychladlý koláč jemně stěrkou potřete vrstvu kokosové šlehačky a koláč dejte vychladit do lednice. Podávejte o hodinu ztuhnutí a nejlépe druhý den!