ARAŠÍDOVÝ DORT

Doba přípravy: 240 minut Počet porcí: 12 porce

Ingredience

Krusta:

  • dva hrnky vypeckovaných datlí
  • 250 g ořechů (vlašských, pekanových, mandlí…fantazii se meze nekladou)

Krém z arašídového másla:

  • 400 g namočených kešu ořechů (namáčí se do vlažné vody na 2 h do vody)
  • hrnek arašídové másla (asi 200 ml)
  • půl hrnku sladidla (agávového sirupu/datlového sirupu/rýžového sirupu a lze použít i rozmixované datle/rozinky)
  • 4 lžíce kokosového másla (buď domácí, nebo např. od Šufánka)
  • špetka soli
  • čajová lžička Macy (umocní chuť, ale pokud ji zrovna doma nemáte, nevadí)
  • půl hrnku rostlinného mléka (já jsem použila domácí kokosové)

Arašídový krém na ozdobu dortu:

  • hrst namočených kešu (namáčí se na 2 h do vody)
    • lžíce sladidla (opět druh záleží na vás)
    • vanilka (buď lusk, vanilkové kapky-např. od pana Grešíka, nebo vanilkové aroma)
    • 1/3 hrnku rostlinného mléka
    • špetka soli
    • půl banánu (zralého, v případě že je hodně zralý nemusíte krém sladit)
    • lžíce arašídového másla

    Čokoládový krém na ozdobu dortu

    Použijeme stejné suroviny jako na arašídový krém, ale místo arašídového másla přidáme kakaový prášek.

 

Arašídy jsou základní surovinou. Mnozí si myslí, že jsou to ořechy. Pravda je taková, že je to luštěnina, jež je v syrovém stavu nestravitelná. V receptu jsou proto použity arašídy pražené.

 Dort je plný života, energie a je jen na vás, jak ho dozdobíte a dochutíte. Já mám tento osvědčený recept. Suroviny lze obměnit a veškerá oříšková másla si můžete sami doma vyrobit. Pokud by vás zajímaly recepty i na ně, napiště mi do komentářů, nebo zprávu. Ráda se podělím o svoje tipy.

Pro přípravu tohoto dortu budete potřebovat buď Vitamix (výkonný mixér, skvělý na přípravu nejen raw vegan pokrmů), kuchyňský robot a nebo jakýkoliv mixér, co zvládne vytvořit krém. Díky namočení oříšků, vznikne krásný krém a zvládne je zpracovat i běžnější mixér. Často slýchám, že příprava syrových dortů zabere spoustu práce, ba naopak, nepečením, ale pouhých mixováním si ušetříte mnoho času.

Postup:

  1. Namočíme si oříšky na 2 hodiny, nebo zkrátka přes noc.
  2. Vytvoříme si krustu pomletím/rozmixováním ořechů a datlí v mixéru, do hladké konzistence. Dortovou formu si vymažeme kokosovým olejem a prsty rozprostřeme krustu po celém dni formy. Dáme odležet do lednice, popř. do mrazáku, do chvíle než si připravíme arašídový krém.
  3. Arašídový krém vytvoříme jednoduše opět rozmixováním všech ingrediencí. Vznikne nám krásná táhlá hmota.
  4. Vyděláme si formu s krustou z lednice/mražáku a nalijeme na ni připravený krém. Opět dáme chladit.
  5. A jdeme na tvoření krému na vršek dortu. Mixujeme všechny ingredience na oba krémy dohromady a pak pouze do arašídového krému přidáme arašídové máslo a do druhé poloviny kakaový prášek v raw kvalitě. Krémy rozprostřeme po dortu tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, ale vedle sebe tvořili krásný kontrast.
  6. Dort ještě můžeme dozdobit raw čokoládou, kterou mírně zahřejeme na plotně a rozlámanými kousky čokolády. Já osobně jsem ještě použila na dekoraci nepražené arašídy a pekanové ořechy, které tak moc miluji.
  7. Dort necháme uležet v lednici a nebo v mrazáku. Z mrazáku dort vytáhněte 30-50 minut před podáváním. Já jsem dort nemrazila a byl krásně vláčný a zároveň správně tuhý na krájení.
  8. A můžete se do něj pustit, ale pozor, mizí rychle!

Budu moc ráda, pokud se mým receptem inspirujete a dáte mi vědět, jak vám chutnal. Pokud jste objevili jakoukoliv tajnou ingredienci, která se hodí do dortu přidat, podělte se o ni. Přeji vám, ať se vám dort povede, chutná vašim přátelům, rodiny a známým a společně se z něho radujete. Nebojte se tvořit, kombinovat a pokud nemáte některou z uvedených ingrediencí, nezoufejte, ale buďte kreativní s tím, co máte.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek