Arašídy jsou základní surovinou. Mnozí si myslí, že jsou to ořechy. Pravda je taková, že je to luštěnina, jež je v syrovém stavu nestravitelná. V receptu jsou proto použity arašídy pražené.
Dort je plný života, energie a je jen na vás, jak ho dozdobíte a dochutíte. Já mám tento osvědčený recept. Suroviny lze obměnit a veškerá oříšková másla si můžete sami doma vyrobit. Pokud by vás zajímaly recepty i na ně, napiště mi do komentářů, nebo zprávu. Ráda se podělím o svoje tipy.
Pro přípravu tohoto dortu budete potřebovat buď Vitamix (výkonný mixér, skvělý na přípravu nejen raw vegan pokrmů), kuchyňský robot a nebo jakýkoliv mixér, co zvládne vytvořit krém. Díky namočení oříšků, vznikne krásný krém a zvládne je zpracovat i běžnější mixér. Často slýchám, že příprava syrových dortů zabere spoustu práce, ba naopak, nepečením, ale pouhých mixováním si ušetříte mnoho času.
Postup:
- Namočíme si oříšky na 2 hodiny, nebo zkrátka přes noc.
- Vytvoříme si krustu pomletím/rozmixováním ořechů a datlí v mixéru, do hladké konzistence. Dortovou formu si vymažeme kokosovým olejem a prsty rozprostřeme krustu po celém dni formy. Dáme odležet do lednice, popř. do mrazáku, do chvíle než si připravíme arašídový krém.
- Arašídový krém vytvoříme jednoduše opět rozmixováním všech ingrediencí. Vznikne nám krásná táhlá hmota.
- Vyděláme si formu s krustou z lednice/mražáku a nalijeme na ni připravený krém. Opět dáme chladit.
- A jdeme na tvoření krému na vršek dortu. Mixujeme všechny ingredience na oba krémy dohromady a pak pouze do arašídového krému přidáme arašídové máslo a do druhé poloviny kakaový prášek v raw kvalitě. Krémy rozprostřeme po dortu tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, ale vedle sebe tvořili krásný kontrast.
- Dort ještě můžeme dozdobit raw čokoládou, kterou mírně zahřejeme na plotně a rozlámanými kousky čokolády. Já osobně jsem ještě použila na dekoraci nepražené arašídy a pekanové ořechy, které tak moc miluji.
- Dort necháme uležet v lednici a nebo v mrazáku. Z mrazáku dort vytáhněte 30-50 minut před podáváním. Já jsem dort nemrazila a byl krásně vláčný a zároveň správně tuhý na krájení.
- A můžete se do něj pustit, ale pozor, mizí rychle!
Budu moc ráda, pokud se mým receptem inspirujete a dáte mi vědět, jak vám chutnal. Pokud jste objevili jakoukoliv tajnou ingredienci, která se hodí do dortu přidat, podělte se o ni. Přeji vám, ať se vám dort povede, chutná vašim přátelům, rodiny a známým a společně se z něho radujete. Nebojte se tvořit, kombinovat a pokud nemáte některou z uvedených ingrediencí, nezoufejte, ale buďte kreativní s tím, co máte.