ALIGOT S PEČENOU ZELENINOU & CHERMOULA

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4 porce

Ingredience

chermoula:

  • 2 vyloupané stroužky česneku
  • špetka chilli
  • 90 ml olivového oleje
  • hrst natě z petržele nasekané na drobno
  • 30g čerstvého koriandru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička drcených semínek koriandru
  • 3 lžičky šťávy z citrónu

na pečenou zeleninu si připravte:

  • 3-4 střední mrkve
  • 1 svazek petržele (cca 250g)
  • 1 větší batáta (cca 350g)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

na aligot (selskou kaši):

  • 500g červených brambor (určitě můžete použít i klasické)
  • 5 oloupaných stroužků česneku
  • 230g rostlinného jogurtu či zakysané smetany
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl a pepř na dochucení
  • 50g lahůdkového droždí

Znamená období zimy v kuchuni nudu? Ne nutně. Tento recept se možná podle ingrediencí zdá složitě, ale není. Základem je kořenová zelenina – mrkev, petržel a nať z ní, dále pak brambory a pár ingrediencí na dochucení. Díky charmoule – severoafrické marinádě z bylinek získá zelenina užasnou svěžest. Krémovost a základ receptu dává aligot – francouzská selská kaše, do které se tradičně přidává sýr. Ten jsem pro rostlinnou variantu nahradila lahůdkovým droždím (má úžasný sýrový nádech).

 

Když jsem tento recept viděla u Ottolenghiho, tak jsem věděla, že ho musím zkusit.Naprosto předčil moje očekávání, proto jsem se rozhodla s vámi moji verzi sdílet. Doufám, že z něj budete nadšení jako já.

PS: Hodně mě baví, jak na sebe jednotlivý kroky navazují a nemusíte čekat, až se nějaká část receptu uvaří.

Postup:

  1. Nejprve si připravte chermoulu. Nasekejte bylinky nožem, oloupejte česnek a vše dejte spolu s dalšími surovinami do blenderu či sekáčku. Jakmile bude dresink hotový, přemístěte ho do mističky a dejte bokem.
  2. Mrkev, petržel a batátu oškrabte (slupky můžete použít do zeleninového vývaru) a nakrájejte je podélně na 2-3 cm kousky. V míse je smíchejte s olivovým olejem, osolte a opepřete. Nachystejte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Zeleninu na něj rovnoměrně rozprostřete.
  3. Pečte v rozpálené troubě na 220 stupňů 20 minut.
  4. Mezitím si připravte kaši tak, že dáte vařit 1 litr vody se lžičkou soli. Oškrabte slupku z brambor a nakrájejte je na 3 cm kostky. Vařte je ve vodě 15 minut.
  5. Jakmile budou brambory hotové, tak z nich slijte vodu a v hrnci nebo ve vedlejší hluboké míse je rozmačkejte šťouchadlem. Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, lahůdkové droždí, poměrně dost pepře (dle chuti), sůl, hořčici a jogurt. Kaši dejte zpět do hrnce a na mírném plameni míchejte 2-3 minuty.
  6. Na talíř velkou lžící nejprve servírujte kaši, potom přidejte opečenou zeleninu a na závěr zálivku. Můžete ještě vršek jemně posypat vločkovou solí.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkuste taky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek