Znamená období zimy v kuchuni nudu? Ne nutně. Tento recept se možná podle ingrediencí zdá složitě, ale není. Základem je kořenová zelenina – mrkev, petržel a nať z ní, dále pak brambory a pár ingrediencí na dochucení. Díky charmoule – severoafrické marinádě z bylinek získá zelenina užasnou svěžest. Krémovost a základ receptu dává aligot – francouzská selská kaše, do které se tradičně přidává sýr. Ten jsem pro rostlinnou variantu nahradila lahůdkovým droždím (má úžasný sýrový nádech).
Když jsem tento recept viděla u Ottolenghiho, tak jsem věděla, že ho musím zkusit.Naprosto předčil moje očekávání, proto jsem se rozhodla s vámi moji verzi sdílet. Doufám, že z něj budete nadšení jako já.
PS: Hodně mě baví, jak na sebe jednotlivý kroky navazují a nemusíte čekat, až se nějaká část receptu uvaří.
Postup:
- Nejprve si připravte chermoulu. Nasekejte bylinky nožem, oloupejte česnek a vše dejte spolu s dalšími surovinami do blenderu či sekáčku. Jakmile bude dresink hotový, přemístěte ho do mističky a dejte bokem.
- Mrkev, petržel a batátu oškrabte (slupky můžete použít do zeleninového vývaru) a nakrájejte je podélně na 2-3 cm kousky. V míse je smíchejte s olivovým olejem, osolte a opepřete. Nachystejte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Zeleninu na něj rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte v rozpálené troubě na 220 stupňů 20 minut.
- Mezitím si připravte kaši tak, že dáte vařit 1 litr vody se lžičkou soli. Oškrabte slupku z brambor a nakrájejte je na 3 cm kostky. Vařte je ve vodě 15 minut.
- Jakmile budou brambory hotové, tak z nich slijte vodu a v hrnci nebo ve vedlejší hluboké míse je rozmačkejte šťouchadlem. Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, lahůdkové droždí, poměrně dost pepře (dle chuti), sůl, hořčici a jogurt. Kaši dejte zpět do hrnce a na mírném plameni míchejte 2-3 minuty.
- Na talíř velkou lžící nejprve servírujte kaši, potom přidejte opečenou zeleninu a na závěr zálivku. Můžete ještě vršek jemně posypat vločkovou solí.