LOKŠE S POVIDLY

60 minut 4 porce

Kdysi je naše babičky pekly na rozpálených kamnech a vůně brambor provoněla celý dům. Bramborové placky, kterým se také přezdívá lokše jsou nesmírně jednoduché a v kombinaci s povidly jsou dokonalým prostým jídlem. Jo a když povidla, tak jedině od babičky a Šufana!   Postup: Brambory i se slupkou uvařte ideálně den dopředu. Nechte je vychladnout a […]

PALAČINKY S ARAŠÍDOVO-ČOKOLÁDOVÝM MÁSLEM

20 minut 8 porce

Jednou za čas to přijde a nemůžete s tím nic udělat – chuť na palačinky! Naštěstí tyto vám nezaberou ani půl hodiny času a díky zdravější alternativě nutelly – arašídovo-čokoládovému máslu od Šufana budou ještě o kus lepší. Samozřejmě taková palačinka namazaná domácí marmeládou je také dobrota.   Postup: Do mléka přidejte cukr, prášek do […]

GNOCCHI S ŠALVĚJOVÝM PESTEM

60 minut 4 porce

Ty nejlepší recepty vznikají náhodou. Kolega z práce mi nabídl šalvěj ze zahrady na čaj, ale já jsem věděla, že ji zpracuji do pesta. Následně mi kamarádka vnukla myšlenku, pesto použít do těstovin a noky jsem vždy chtěla vyzkoušet. Je to skvělá a neobvyklá kombinace, kterou určitě zkuste! Postup: 1. Brambory vařte i se slupkou […]

ŠALVĚJOVÉ PESTO

10 minut 1 porce

Šalvej je voňavá bylinka, která se hodí jen na nasušení do čaje. Vyzkoušejte toto jednoduché pesto, které můžete přidat do těstovin (skvěle je s Gnocchi), nebo jen tak na chleba. Postup: 1. V sekáčku rozmixujte všechny ingredience. Postupně přidávejte olej. 2. Pesto můžete přidat do receptu na Gnocchi. Uchovávejte jej v lednici v uzavřené sklenici.

PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

40 minut 12 porce

Přichází podzim a s ním sice ubývá čerstvého ovoce a zeleniny na zahrádce, ale přichází čas jablek. Tyto jsou padaná a mírně nakyslá, ale v koláči chutnají skvěle a neubírá jim to na kráse ani chuti. Dobře skladovaná jablka vydrží celou zimu, nebo do té doby než je sníte. V koláči je můžete nahradit hruškama, […]

KEŠU SMETANA

120 minut 1 porce

V obchodech se nyní nabízí mnoho variant rostlinné smetany, ale není nad to si vyrobit domácí. U kešu smetany máte jasné složení a navíc při její výrobě nevzniká žádný odpad a náklady jsou nižší.    Kešu ořechy se musí dopředu namočit alespoň na 2 hodiny. Vodu z ořechů slijte. Poté je rozmixujte s 500 ml […]

BEZLEPKOVÉ BROWNIES S KEŠU MÁSLEM

50 minut 12 porce

Toto bezlepkové veganské brownies je šité na míru všem milovníkům čokolády. Díky přirozeně bezlepkovým vločkám, kvalitnímu kakau a kešu máslu je velmi výživné a nabízí se jako zdravější alternativa. Chuťově je však k nerozeznání od toho klasického! Nejprve si předehřejte troubu na 175 stupňů. V malé mističce smíchejte pomleté lněné semínko a vodu. Nechte je nabobtnat 5 […]

SPÁLENÉ LILKY S TAHINI

30 minut 2 porce

Lilek jsem si za poslední dobu opravdu oblíbila, protože se díky jeho neutrální chuti dá jednoduše upravit. Pro mnohé právě to může být překážkou, jelikož neví, jak na něj. Nejdůležitější je ho správně nakrájet. Pokud ho nakrájíte na moc tlusté kousky, tak bude mít “houbovitou chuť”. Díky tomuto jednoduchému postupu vykouzlíte skvělý křupavý a chutný […]

KOPROVKA S BRAMBORAMA

60 minut 4 porce

Jestli mi nějaké jídlo připomíná dětství, tak je to koprovka. Na zahradě nám kopr rostl snad všude jako plevel, proto mám s jeho vůni spojenou procházku mezi záhony. Protože moc neholduji knedlíkům, zvolila jsem jako přílohu rané brambory, které už jsou od začátku června k dostání na trzích a jsou dokonalé! Postup: Nejprve si připravte […]

CIZRNA NA PAPRICE

20 minut 4 porce

Mnozí z vás, si určitě z dětství pamatují toto jídlo v tradičním pojetí s kuřetem. Cizrna na paprice je rostlinnou variantou a nezabere o moc víc času, než originál. Paradoxně ke mně tento recept přišel sám na Šumavě, kde jsem na dvou plotýnkách potřebovala uvařit rychlé jídlo. Vůbec jsem ho nevymýšlela se záměrem napodobit kuře […]

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek