Pórek je hodně podceňovaná zelenina. Já osobně jsem ho nikdy nebyla fanouškem, ale to se s pečeným pórkem změnilo. Velmi rychle se stal mým oblíbencem a nesmí chybět v týdenním nákupu. Navíc je to lokální a velmi dostupná surovina. Pečením pórek nejen změkne, ale krásně zkaramelizuje a zesládne. Zkuste to a vsadím se, že si […]
SNICKERS
Úžasný dezert s křupavými arašídy a karamelem. Jednoduchá příprava a v lednici, nebo v mrazáku vydrží dlouho 🙂 Ocení je každá návštěva. Postup: Vyložte obdélníkovou zapékací misku pečícím papírem, nebo fólií. V mixéru zpracujte kokosovou mouku, kokosový olej a datle. Hotovým „těstem“ zaplňte dno misky a pořádně jej zmáčkněte, ať je povrch pevný. Dejte do […]
POMAZÁNKA Z PEČENÉ PETRŽELE SE ZKARAMELIZOVANOU CIBULKOU
Tuto pomazánku si zamilujete. Kombinace pečené petržele a zkaramelizované cibulky vytvoří dokonalou „umami“ chuť a budete si chtít s každým dalším soustem přidat víc. Pokud budete pomazánku dělat pro návštěvu, či pro rodinu, která neholduje zelenině, tak jim nejprve hlavní surovinu zatajte. Já jsem kolegy v práci nechala nejprve ochutnat a nevěřili mi, že je […]
KŘUPAVÉ GNOCCHI S KAPUSTIČKAMI
Slavný recept, který je hotový za 20 minut v jeho rostlinné podobě. Recept mi vychválila moje kamarádka a když jsem ho uvařila a následně sdílela na instagramu, tak jste mě zasypali zprávami a dotazy na něj. Originál receptu tedy není můj, ale uvádím jeho zdroj. Přidala jsem navíc tempeh, abych receptem obohatila o bílkoviny. 🙂 […]
ALIGOT S PEČENOU ZELENINOU & CHERMOULA
Znamená období zimy v kuchuni nudu? Ne nutně. Tento recept se možná podle ingrediencí zdá složitě, ale není. Základem je kořenová zelenina – mrkev, petržel a nať z ní, dále pak brambory a pár ingrediencí na dochucení. Díky charmoule – severoafrické marinádě z bylinek získá zelenina užasnou svěžest. Krémovost a základ receptu dává aligot – […]
DÝŇOVÉ LASAGNE
Zkuste lasagne trochu jinak odlehčeně – bez těstovin. Plátky těstovin jsou nahrazeny na tenko nakrájenou máslovou dýní a jsou proloženy omáčkou z čočky a rajčat. Čočka zajistí vyšší obsah bílkovin i sacharidů a strukturou může nahradit mleté maso. Ať už chcete odlehčit jídelníčku po novém roce nebo jen máte chuť zkusit něco nového, tak tyhle […]
OPILÉ ŠVESTKY V ČOKOLÁDĚ
Tento rok mě nejvíc překvapil tento jednoduchý recept na opilé švestky. Doporučuju udělat dvojitou dávku, protože u nás se po švestkách zaprášilo. A nešetřete na rumu, švestky ho vypijí hodně. 🙂 Postup: Švestky dejte do uzavíratelné nádoby a nalijte na ně rum. Nechte je nasáknout 2-3 dny. Švestky plňte do středu jednou mandličkou. Naplněné […]
MAROKÁNKY
Marokánky, které vás překvapí svojí chutí! Obsahují pouze ořechy a ovoce. Vydrží dlouho ve spíži a získají si každého svojí šťavnatostí i křupavostí. Postup: Mandle, brusinky i meruňky nakrájejte nožem na velmi malé kousky. V mixéru rozmixujte banán a cukr, přidejte špetku vanilky a soli. Ve větší míse smíchejte nasekané ovoce a mandle a vlijte […]
IŠELSKÉ CUKROVÍ
Krásný mrazivý den všem! Zima klepe na dveře, Vánoce jsou za rohem a i letos se můžete těšit na recepty cukroví. Začínám Išelským cukrovím, které patří mezi ty tradičnější, ale těšit se můžete i na odlehčenější recepty jako jsou marokánky plné sušeného ovoce. Toto cukroví doporučuji péct až těsně před Vánoci, cca 7 dní v […]
POKE BOWL
Obecně v kuchyni nejraději používám jednoduché suroviny a omáčky nejsou něco, co bych používala denně. Jestli mi ale něco zjednodušilo vaření, tak je to právě POKE omáčka od Kikkoman. Díky ní totiž vykouzlíte bowl, jako z havajské restaurace. Tato jemně pikantní omáčka je složena z kvalitní sójové omáčky s opečeným sezamovým olejem a s nádechem citrónové šťávy. Nejraději ji […]