KOPROVKA S BRAMBORAMA

60 minut 4 porce

Jestli mi nějaké jídlo připomíná dětství, tak je to koprovka. Na zahradě nám kopr rostl snad všude jako plevel, proto mám s jeho vůni spojenou procházku mezi záhony. Protože moc neholduji knedlíkům, zvolila jsem jako přílohu rané brambory, které už jsou od začátku června k dostání na trzích a jsou dokonalé! Postup: Nejprve si připravte […]

CIZRNA NA PAPRICE

20 minut 4 porce

Mnozí z vás, si určitě z dětství pamatují toto jídlo v tradičním pojetí s kuřetem. Cizrna na paprice je rostlinnou variantou a nezabere o moc víc času, než originál. Paradoxně ke mně tento recept přišel sám na Šumavě, kde jsem na dvou plotýnkách potřebovala uvařit rychlé jídlo. Vůbec jsem ho nevymýšlela se záměrem napodobit kuře […]

SNICKERS DATLE

10 minut 15 porce

Datle plněné arašídovým máslem jsou ideální svaačinkou na cesty. Můžete je zabalit jako bonbóny, uložit do hezké krabičky, nebo si je vyrobit jen tak. Ale pozor – mizí opravdu rychle! Postup: 1. Datle opatrně nakrojte podélně nožem a vydělejte z nich pecku. 2. Rozevřete datli a malou lžičkou ji naplňte. 3. Datli uzavřete a namočte […]

KVÁSKOVÉ LÍVANCE

60 minut 4 porce

Pokud máte doma kvásek, tak víte, že při jeho dokrmování se vyhazuje spousta “odpadu”. Proto jsem vytvořila recept ze zbytků kvásku, ze kterého vzniknou vynikající kváskové lívance. Lívance jsou nadýchané, jemně nakyslé a zároveň jednoduché na přípravu. Postup: Připravený kvásek smíchejte s dalšími ingrediencemi v míse, pořádně zamíchejte a dejte do lednice odležet na druhý […]

FERMENTOVANÁ ZELENINA

90 minut 1 porce

Fermentace patří mezi jeden z nejstarších způsobů uchování potravin. V následujícím receptu vám ukážu jednoduchý návod, jak na fermentovanou zeleninu. Nejjednodušší způsob je mléčné kvašení za pomocí dvou ingrediencí – vody a soli. Pokud je zelenina dostatečně vodnatá (např. zelí), stačí ji pouze prosolit a poté pomačkat. Jakmile pustí tekutinu, tak ji můžete uložit do […]

PROTEINOVÉ LÍVANCE

30 minut 2 porce

Nadýchané veganské proteinové lívance s jemnou příchutí vanilky a špetkou skořice, která jim dodá šmrnc. Díky proteinu navíc jsou lívance plné bílkovin a tak jsou vhodné jako potréninkové jídlo. Mimochodem tento protein od Happy power je výborný moc jsem si ho oblíbila. <3 S mlékem chutná jako milkshake a když přidáte ještě půlku banánu a […]

POLENTOVÝ KOLÁČ

60 minut 4 porce

Jednoduchý polentový koláč – tudíž je bez lepku. Sezónně můžete zeleninu na koláči měnit a experimentovat s tím, co právě máte doma. V rámci omezení odpadu klidně použijte zvadlé lístky špenátu, zavařenou rajčatovou šťávu od babičky, usušené bylinky…Zkrátka do polednového koláče můžete dát to, co zrovna máte ve špajzu. Koláč nejlépe chutná druhý den, jelikož […]

DÝŇOVÉ MAC N’CHEESE

50 minut 4 porce

Dýňové Mac n’cheese těstoviny na styl klasických amerických Macaroni and cheese.  Jak z názvu napovídá, tak do nich přijde velké množství tučného sýru. Já jsem však udělala veganskou verzi dýňových Mac n’ cheese v o mnoho zdravější variantě. Navíc si dýňové pyré můžete udělat v sezónně dopředu a zamrazit. Postup: Nožem opatrně dýni rozřízněte na […]

CUKETOVÝ CHLEBÍČEK

70 minut 10 porce

Vláčný a jemný dezert bez lepku s čistě rostlinným složením. Výhoda cuketového chlebíčku je jeho jednoduchá příprava, avšak famózní výsledek. Namažte ho oříškovým máslem, ozdobte plátky banánu a posypte čerstvou granolou a máte úžasnou snídani. Postup: Rozehřejte troubu na 190 stupňů a vyložte obdélníkovou formu pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte rozmačkaný banán, jablečné pyré, javorový […]

MAROCKÝ DUŠENÝ LILEK

70 minut 4 porce

Šťavnaté marocké dušené lilky v kombinaci s kořeněnou rajčatovou omáčkou a čočkou nabitou bílkovinami jsou skvělou volbou. Navíc se při čtyřech porcích vejdete cenově do 200 kč (záleží samozřejmě na individuálním výběru surovin). Jako přílohu doporučuji rýži, ale skvělé budou i placky, nebo naan. Postup: Nejprve si připravte směs, kterou budete lilky plnit. Uvařte čočku […]

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek