BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY S POVIDLY

  Jestli mi něco připomíná prázdniny u babičky, tak jsou to právě bramborové taštičky. Posypané opraženou strouhankou s cukrem a zalité máslem. To si zkratka musí člověk užít. Doporučuji je naplnit povidly z hrušek od Šufana, protože jsou pouze z ovoce, není tam přidaný žádný cukr a jsou úžasný. Na podzim doporučuji jejich švestková povidla. […]

OPEČENÁ POHANKA S PESTEM Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Sezóna medvědího česneku je tady! Tato bylina často zaměnitelná s konvalinkou však vyčnívá z davu svojí pronikavou česnekovou vůni. Medvědí česnek je úžasný čistič krve (jen si dejte pozor, ať to s ním nepřeženete jako já, umí způsobit žaludeční i kožní potíže) a roste jen pár týdnů v roce. Tak vyrazte do přírody na sběr […]

INDICKÁ OMÁČKA Z JEDNOHO HRNCE S NALOŽENÝM SOJOVÝM MASEM A RÝŽÍ

Jednoho večera mě popadla úžasná inspirace a vytvořila jsem tuto omáčku z jednoho hrnce a přidala jsem k tomu naložené sójové nudličky, které mě nedávno cvrnkli do nosu při nakupování. Ty nudličky jsou super, mají dobrou strukturu a je jednoduché je dochutit, ale nedoporučuji je konzumovat často. Přece jen jsou zdravější fermentované potraviny jako tempeh […]

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Nejvděčnější potravina, která je podle mne hodně podceňovaná jsou brambory. Během chvíle z nich vykouzlíte toto prosté, ale chuťově skvělé jídlo. Taky si pamatujete francouzské brambory z dětství? 🙂 Základem jsou na tenko nakrájené brambory, které zjemníte smetanou. Velkou roli v receptu hraje i způsob přípravy. Brambory se nejprve pečou pomalu na méně stupňů a na […]

BROKOLICOVÁ BOWL

Při tomto jídle si absolutně zamilujete brokolici. Díky blanšírování zůstane brokolice krásně křupavá, plná barvy a chuti. Ve spojení s arašídovým máslem, opečeným tofu a rýžovými nudlemi vznikne do půl hodiny výživné a dokonalé jídlo. Jsem zvědavá co na něj budete říkat. Postup: Nejdřív si nachystejte zeleninu. Fazolky a brokolici opláchněte. pokud máte čerstvé fazolky […]

KIMCHI FRIED RICE

Opečená rýže s kimchi je vynikající jídlo plné zeleniny s jemnou pikantní a nakyslou chutí. Pokud neznáte kimchi, tak se jedná o probiotický fermentovaný pikantní salát z listů pekingského zelí se zelenou cibulkou, mrkví, ředkve a dalších dobrot. Já nejraději kupuji kimchi od I love hummus (je vegetariánské a neobsahuje rybí omáčku), ale můžete si jej […]

GNOCCHI S ŠALVĚJOVÝM PESTEM

Ty nejlepší recepty vznikají náhodou. Kolega z práce mi nabídl šalvěj ze zahrady na čaj, ale já jsem věděla, že ji zpracuji do pesta. Následně mi kamarádka vnukla myšlenku, pesto použít do těstovin a noky jsem vždy chtěla vyzkoušet. Je to skvělá a neobvyklá kombinace, kterou určitě zkuste! Postup: 1. Brambory vařte i se slupkou […]

SPÁLENÉ LILKY S TAHINI

Lilek jsem si za poslední dobu opravdu oblíbila, protože se díky jeho neutrální chuti dá jednoduše upravit. Pro mnohé právě to může být překážkou, jelikož neví, jak na něj. Nejdůležitější je ho správně nakrájet. Pokud ho nakrájíte na moc tlusté kousky, tak bude mít “houbovitou chuť”. Díky tomuto jednoduchému postupu vykouzlíte skvělý křupavý a chutný […]

KOPROVKA S BRAMBORAMA

Jestli mi nějaké jídlo připomíná dětství, tak je to koprovka. Na zahradě nám kopr rostl snad všude jako plevel, proto mám s jeho vůni spojenou procházku mezi záhony. Protože moc neholduji knedlíkům, zvolila jsem jako přílohu rané brambory, které už jsou od začátku června k dostání na trzích a jsou dokonalé! Postup: Nejprve si připravte […]

CIZRNA NA PAPRICE

Mnozí z vás, si určitě z dětství pamatují toto jídlo v tradičním pojetí s kuřetem. Cizrna na paprice je rostlinnou variantou a nezabere o moc víc času, než originál. Paradoxně ke mně tento recept přišel sám na Šumavě, kde jsem na dvou plotýnkách potřebovala uvařit rychlé jídlo. Vůbec jsem ho nevymýšlela se záměrem napodobit kuře […]

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek