KOPROVKA S BRAMBORAMA

Jestli mi nějaké jídlo připomíná dětství, tak je to koprovka. Na zahradě nám kopr rostl snad všude jako plevel, proto mám s jeho vůni spojenou procházku mezi záhony. Protože moc neholduji knedlíkům, zvolila jsem jako přílohu rané brambory, které už jsou od začátku června k dostání na trzích a jsou dokonalé! Postup: Nejprve si připravte […]

CIZRNA NA PAPRICE

Mnozí z vás, si určitě z dětství pamatují toto jídlo v tradičním pojetí s kuřetem. Cizrna na paprice je rostlinnou variantou a nezabere o moc víc času, než originál. Paradoxně ke mně tento recept přišel sám na Šumavě, kde jsem na dvou plotýnkách potřebovala uvařit rychlé jídlo. Vůbec jsem ho nevymýšlela se záměrem napodobit kuře […]

POLENTOVÝ KOLÁČ

Jednoduchý polentový koláč – tudíž je bez lepku. Sezónně můžete zeleninu na koláči měnit a experimentovat s tím, co právě máte doma. V rámci omezení odpadu klidně použijte zvadlé lístky špenátu, zavařenou rajčatovou šťávu od babičky, usušené bylinky…Zkrátka do polednového koláče můžete dát to, co zrovna máte ve špajzu. Koláč nejlépe chutná druhý den, jelikož […]

DÝŇOVÉ MAC N’CHEESE

Dýňové Mac n’cheese těstoviny na styl klasických amerických Macaroni and cheese.  Jak z názvu napovídá, tak do nich přijde velké množství tučného sýru. Já jsem však udělala veganskou verzi dýňových Mac n’ cheese v o mnoho zdravější variantě. Navíc si dýňové pyré můžete udělat v sezónně dopředu a zamrazit. Postup: Nožem opatrně dýni rozřízněte na […]

MAROCKÝ DUŠENÝ LILEK

Šťavnaté marocké dušené lilky v kombinaci s kořeněnou rajčatovou omáčkou a čočkou nabitou bílkovinami jsou skvělou volbou. Navíc se při čtyřech porcích vejdete cenově do 200 kč (záleží samozřejmě na individuálním výběru surovin). Jako přílohu doporučuji rýži, ale skvělé budou i placky, nebo naan. Postup: Nejprve si připravte směs, kterou budete lilky plnit. Uvařte čočku […]

CIZRNOVÁ BOWL

Miska plná dobrot, čerstvé křupavé zeleniny a jemné zálivky. Je hotová do půl hodiny a můžete si ji připravit i den dopředu do práce, protože chutná skvěle i studená. Nebojte se kombinovat různé druhy zeleniny i bylinek. Skvělá bude třeba i se silken tofu, díky kterému přidáte více bílkovin. Rýži propláchněte v sítku ve vlažné […]

VEGAN ŠTĚDROVEČERNÍ MENU

Pokud zrovna neholdujete kaprovi, máte rádi zdravé a vyvážené jídlo a zároveň si chcete v tento sváteční den pochutnat, zkuste tento odlehčený salát s kokosovými „řízečky“. Kokosovou dužinu seženete již naporcovanou na e-shopu WILD COCO. Dá se také vydlabat z mladých kokosů, které jsou k sehnání ve větších zdravých výživách a supermarketech.   Postup: Kokosové řízečky Nejprve si připravte marinádu […]

CHILLI SIN CARNE

Pálivý mexický guláš bez masa, který můžete navařit i na několik dní dopředu, protože je to skvělé jídlo do krabičky. Nezapomeňte na velký čtvereček tmavé čokolády, které je tajemstvím tohoto receptu.  Postup: Nejprve si rozmyslete, zda budete vařit ze suchých, či konzervovaných fazolí. Pokud ze suchých, tak je musíte aspoň 12 h namáčet a poté […]

PAD THAI S TEMPEHEM

Rychlá večeře nebo oběd s chutí i vůní Asie. Je hotové během pár minut a můžete na přípravu použít i spoustu sezónní zeleniny a bylinek.    Postup:  Nejprve si připravte omáčku. Do hlubší pánve dejte tamarind, sójovou omáčku, kokosový cukr, špetku chilli a šťávu z půlky limetky. Vařte na mírném plameni asi minutu. Poté stáhněte […]

TVAROHOVÉ KNEDLE

Tvarohové knedle jsou jedny z těch lehčích verzí a to i na přípravu. Zvládne je opravdu každý! Postup: 1. Rozmixujte tofu, banán a rostlinné mléko do hladkého “tvarohu” 2. V míse postupně přisypávejte do tvarohu mouku, přidejte špetku soli a rukama vypracujte těsto. 3. Z těsta udělejte váleček a nožem nakrájejte 8-10 dílů. 4. Omyjte […]

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek