ŠALVĚJOVÉ PESTO

Šalvej je voňavá bylinka, která se hodí jen na nasušení do čaje. Vyzkoušejte toto jednoduché pesto, které můžete přidat do těstovin (skvěle je s Gnocchi), nebo jen tak na chleba. Postup: 1. V sekáčku rozmixujte všechny ingredience. Postupně přidávejte olej. 2. Pesto můžete přidat do receptu na Gnocchi. Uchovávejte jej v lednici v uzavřené sklenici.

KEŠU SMETANA

V obchodech se nyní nabízí mnoho variant rostlinné smetany, ale není nad to si vyrobit domácí. U kešu smetany máte jasné složení a navíc při její výrobě nevzniká žádný odpad a náklady jsou nižší.    Kešu ořechy se musí dopředu namočit alespoň na 2 hodiny. Vodu z ořechů slijte. Poté je rozmixujte s 500 ml […]

FERMENTOVANÁ ZELENINA

Fermentace patří mezi jeden z nejstarších způsobů uchování potravin. V následujícím receptu vám ukážu jednoduchý návod, jak na fermentovanou zeleninu. Nejjednodušší způsob je mléčné kvašení za pomocí dvou ingrediencí – vody a soli. Pokud je zelenina dostatečně vodnatá (např. zelí), stačí ji pouze prosolit a poté pomačkat. Jakmile pustí tekutinu, tak ji můžete uložit do […]

CHLÉB S PESTEM

Jednoduchý recept na zapletený chléb, který je plný pesta z natě mrkve. Můžete jej však naplnit vším, co máte rádi. Skvělá jsou sušená rajčata a olivy. Postup: V míse smíchejte droždí s teplým mlékem a cukrem. Poté postupně přisypejte mouku, sůl a olej. Vypracujte jemné těsto. Těsto přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout na hodinu. […]

PESTO Z MRKVOVÉ NATĚ

Věděli jste, že z mrkvové natě můžete během chvíle vykouzlit úžasné pesto? Je to tak a stačí k tomu jen pár ingrediencí. Pesto pak můžete jednoduše namazat na chleba, nebo jej zamíchat do těstovin. V lednici vydrží dlouho. Vyzkoušejte tento chléb s pestem. Postup: Všechny ingredience rozmixujte do hladka, podle chuti dosolte a dle požadované […]

MARINOVANÉ HOUBY

Jsou skvělé do salátu, k bramborám i rýži, do asijské polévky, anebo jen tak s chlebem. Můžete použít české žampiony, portobello či shiitake.   Postup: V hlubší míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a naložte v ní houby shiitake a portobello na 15 minut. Poté rozehřejte troubu na 205 ° a nachystejte si hlubší menší pekáč, nebo plech. Houby […]

HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA

Na tento víkend jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na osvěžující pomazánku z hrášku a cizrny. Díky čerstvým lístkům máty ozvláštníte její chuť a jistě oslníte každou návštěvu. Pomazánka je skvělá i na svačinu. Zasytí a cizrna je navíc plná bílkovin. Postup: Cizrnu namočte na alespoň 10 h do hrnce s vodou. Slijte vodu a […]

ŽEMLOVKA

Žemlovku jsem v dětství milovala, proto mě napadlo ji trošku obměnit a rohlíky nahradit bezlepkovým celozrným chlebíkem. Žemlovka neobsahuje klasický cukr, je šťavnatá, plná sladkých rozinek a křupavých oříšků.   Postup: Nejprve nastrouhejte jablka (klidně i se slupkou, pokud máte jablíčka ze zahrady jako já) a promíchejte je s rozinkami, skořicí a nadrobno nasekanými oříšky. Dále si […]

KOKOSOVÝ JOGURT

Jogurty jsem vždy měla ráda, proto jsem v přechodu na veganství hledala alternativu. V běžných supermarketech jsou už v dnešní době k dostání různé alternativy. Jsou to především sojové dezerty a jogurty kokosové, ovesné a rýžové. Jejich konzistence je sice totožná s těmi klasickými mléčnými, ale mnohdy mají takový umělý “ocas” a nic moc složení. […]

KVĚTÁKOVÁ KŘIDÝLKA

Už dlouho jsem chtěla zkusit tuto specialitu v podobě pečeného květáku v těstíčku. Trošku pálivé, nasládlé, křupavé a když se všechny chutě spojí s jogurtovým dipem, je to delikatesa. Na internetu je pár takových receptů, u většiny jsem ale neměla všechny ingredience, tak jsem vytvořila vlastní. Vy se také nebojte experimentovat. Přidejte vaše oblíbené koření, […]

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek