Pórek je hodně podceňovaná zelenina. Já osobně jsem ho nikdy nebyla fanouškem, ale to se s pečeným pórkem změnilo. Velmi rychle se stal mým oblíbencem a nesmí chybět v týdenním nákupu. Navíc je to lokální a velmi dostupná surovina. Pečením pórek nejen změkne, ale krásně zkaramelizuje a zesládne. Zkuste to a vsadím se, že si […]
POMAZÁNKA Z PEČENÉ PETRŽELE SE ZKARAMELIZOVANOU CIBULKOU
Tuto pomazánku si zamilujete. Kombinace pečené petržele a zkaramelizované cibulky vytvoří dokonalou „umami“ chuť a budete si chtít s každým dalším soustem přidat víc. Pokud budete pomazánku dělat pro návštěvu, či pro rodinu, která neholduje zelenině, tak jim nejprve hlavní surovinu zatajte. Já jsem kolegy v práci nechala nejprve ochutnat a nevěřili mi, že je […]
ŠALVĚJOVÉ PESTO
Šalvej je voňavá bylinka, která se hodí jen na nasušení do čaje. Vyzkoušejte toto jednoduché pesto, které můžete přidat do těstovin (skvěle je s Gnocchi), nebo jen tak na chleba. Postup: 1. V sekáčku rozmixujte všechny ingredience. Postupně přidávejte olej. 2. Pesto můžete přidat do receptu na Gnocchi. Uchovávejte jej v lednici v uzavřené sklenici.
KEŠU SMETANA
V obchodech se nyní nabízí mnoho variant rostlinné smetany, ale není nad to si vyrobit domácí. U kešu smetany máte jasné složení a navíc při její výrobě nevzniká žádný odpad a náklady jsou nižší. Kešu ořechy se musí dopředu namočit alespoň na 2 hodiny. Vodu z ořechů slijte. Poté je rozmixujte s 500 ml […]
FERMENTOVANÁ ZELENINA
Fermentace patří mezi jeden z nejstarších způsobů uchování potravin. V následujícím receptu vám ukážu jednoduchý návod, jak na fermentovanou zeleninu. Nejjednodušší způsob je mléčné kvašení za pomocí dvou ingrediencí – vody a soli. Pokud je zelenina dostatečně vodnatá (např. zelí), stačí ji pouze prosolit a poté pomačkat. Jakmile pustí tekutinu, tak ji můžete uložit do […]
CHLÉB S PESTEM
Jednoduchý recept na zapletený chléb, který je plný pesta z natě mrkve. Můžete jej však naplnit vším, co máte rádi. Skvělá jsou sušená rajčata a olivy. Postup: V míse smíchejte droždí s teplým mlékem a cukrem. Poté postupně přisypejte mouku, sůl a olej. Vypracujte jemné těsto. Těsto přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout na hodinu. […]
PESTO Z MRKVOVÉ NATĚ
Věděli jste, že z mrkvové natě můžete během chvíle vykouzlit úžasné pesto? Je to tak a stačí k tomu jen pár ingrediencí. Pesto pak můžete jednoduše namazat na chleba, nebo jej zamíchat do těstovin. V lednici vydrží dlouho. Vyzkoušejte tento chléb s pestem. Postup: Všechny ingredience rozmixujte do hladka, podle chuti dosolte a dle požadované […]
MARINOVANÉ HOUBY
Jsou skvělé do salátu, k bramborám i rýži, do asijské polévky, anebo jen tak s chlebem. Můžete použít české žampiony, portobello či shiitake. Postup: V hlubší míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a naložte v ní houby shiitake a portobello na 15 minut. Poté rozehřejte troubu na 205 ° a nachystejte si hlubší menší pekáč, nebo plech. Houby […]
HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA
Na tento víkend jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na osvěžující pomazánku z hrášku a cizrny. Díky čerstvým lístkům máty ozvláštníte její chuť a jistě oslníte každou návštěvu. Pomazánka je skvělá i na svačinu. Zasytí a cizrna je navíc plná bílkovin. Postup: Cizrnu namočte na alespoň 10 h do hrnce s vodou. Slijte vodu a […]
ŽEMLOVKA
Žemlovku jsem v dětství milovala, proto mě napadlo ji trošku obměnit a rohlíky nahradit bezlepkovým celozrným chlebíkem. Žemlovka neobsahuje klasický cukr, je šťavnatá, plná sladkých rozinek a křupavých oříšků. Postup: Nejprve nastrouhejte jablka (klidně i se slupkou, pokud máte jablíčka ze zahrady jako já) a promíchejte je s rozinkami, skořicí a nadrobno nasekanými oříšky. Dále si […]