FERMENTOVANÁ ZELENINA

Fermentace patří mezi jeden z nejstarších způsobů uchování potravin. V následujícím receptu vám ukážu jednoduchý návod, jak na fermentovanou zeleninu. Nejjednodušší způsob je mléčné kvašení za pomocí dvou ingrediencí – vody a soli. Pokud je zelenina dostatečně vodnatá (např. zelí), stačí ji pouze prosolit a poté pomačkat. Jakmile pustí tekutinu, tak ji můžete uložit do […]

CHLÉB S PESTEM

Jednoduchý recept na zapletený chléb, který je plný pesta z natě mrkve. Můžete jej však naplnit vším, co máte rádi. Skvělá jsou sušená rajčata a olivy. Postup: V míse smíchejte droždí s teplým mlékem a cukrem. Poté postupně přisypejte mouku, sůl a olej. Vypracujte jemné těsto. Těsto přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout na hodinu. […]

PESTO Z MRKVOVÉ NATĚ

Věděli jste, že z mrkvové natě můžete během chvíle vykouzlit úžasné pesto? Je to tak a stačí k tomu jen pár ingrediencí. Pesto pak můžete jednoduše namazat na chleba, nebo jej zamíchat do těstovin. V lednici vydrží dlouho. Vyzkoušejte tento chléb s pestem. Postup: Všechny ingredience rozmixujte do hladka, podle chuti dosolte a dle požadované […]

MARINOVANÉ HOUBY

Jsou skvělé do salátu, k bramborám i rýži, do asijské polévky, anebo jen tak s chlebem. Můžete použít české žampiony, portobello či shiitake.   Postup: V hlubší míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a naložte v ní houby shiitake a portobello na 15 minut. Poté rozehřejte troubu na 205 ° a nachystejte si hlubší menší pekáč, nebo plech. Houby […]

HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA

Na tento víkend jsem si pro Vás připravila jednoduchý recept na osvěžující pomazánku z hrášku a cizrny. Díky čerstvým lístkům máty ozvláštníte její chuť a jistě oslníte každou návštěvu. Pomazánka je skvělá i na svačinu. Zasytí a cizrna je navíc plná bílkovin. Postup: Cizrnu namočte na alespoň 10 h do hrnce s vodou. Slijte vodu a […]

ŽEMLOVKA

Žemlovku jsem v dětství milovala, proto mě napadlo ji trošku obměnit a rohlíky nahradit bezlepkovým celozrným chlebíkem. Žemlovka neobsahuje klasický cukr, je šťavnatá, plná sladkých rozinek a křupavých oříšků.   Postup: Nejprve nastrouhejte jablka (klidně i se slupkou, pokud máte jablíčka ze zahrady jako já) a promíchejte je s rozinkami, skořicí a nadrobno nasekanými oříšky. Dále si […]

KOKOSOVÝ JOGURT

Jogurty jsem vždy měla ráda, proto jsem v přechodu na veganství hledala alternativu. V běžných supermarketech jsou už v dnešní době k dostání různé alternativy. Jsou to především sojové dezerty a jogurty kokosové, ovesné a rýžové. Jejich konzistence je sice totožná s těmi klasickými mléčnými, ale mnohdy mají takový umělý “ocas” a nic moc složení. […]

KVĚTÁKOVÁ KŘIDÝLKA

Už dlouho jsem chtěla zkusit tuto specialitu v podobě pečeného květáku v těstíčku. Trošku pálivé, nasládlé, křupavé a když se všechny chutě spojí s jogurtovým dipem, je to delikatesa. Na internetu je pár takových receptů, u většiny jsem ale neměla všechny ingredience, tak jsem vytvořila vlastní. Vy se také nebojte experimentovat. Přidejte vaše oblíbené koření, […]

DOMÁCÍ TEMPEH

Tempeh je asi nejchutnější věc, kterou jsem díky přechodu na rostlinnou stravu objevila. Základem pro výrobu tempehu jsou fermentované sójové boby. Díky fermentaci jsou boby lépe stravitelné pro tělo a tento proces také přináší spoustu dalších živin do těla. U tempehu mě baví ta struktura a chuť. A jak tempeh připravit? Někdy si ho jen […]

QUICHE

Konečně jsem objevila skvělý recept na slaný koláč qiuche v rostlinné verzi a tak se s vámi o něj dnes podělím. Quiche měl velký úspěch na marketu v Brně a u nás doma. Ingredience v náplni se dají měnit podle sezóny, nebo toho, co zrovna máte doma. Mě zbyla cuketa, takže tento konrétně je i […]

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek