POLENTOVÝ KOLÁČ

Jednoduchý koláč z polenty – tudíž je bez lepku. Sezónně můžete zeleninu na koláči měnit a experimentovat s tím, co právě máte doma. V rámci omezení odpadu klidně použijte zvadlé lístky špenátu, zavařenou rajčatovou šťávu od babičky, usušené bylinky…

 

Koláč nejlépe chutná druhý den, jelikož hezky zatuhne a chutě se propojí.

Ingredience:

  • 200 g kukuřičné polenty
  • 350 ml mandlového mléka
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 3 Lžíce rajčatového protlaku
  • 1 menší cuketa
  • 200 g uzeného tofu
  • 3 brambory
  • 200 ml rýžové smetany
  • 1 žlutá cibule
  • 1 červená cibule

Postup:

  1. Do hrnce dejte kukuřičnou polentu, zalijte ji mlékem a 350 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte 1 lžíci sušené bazalky a tymiánu, osolte a opepřete.
  2. Mezitím si uvařte 3 celé brambory, oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Uvařenou polentu rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rajčatovým protlakem a na povrch dejte plátky brambor, na tenko nakrájené plátky cukety, nastrouhané tofu a nakrájenou cibuli. Celý plech zalijte rýžovou smetanou. Posypejte tymiánem, posolte a opepřete.
  4. Dejte péct do trouby rozpálené na 200 stupňů na 35 minut.
  5. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout a poté podávejte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *