PERNÍČKY

Ať už letos budete péct jakékoliv cukroví, tak perníčky rozhodně vynechat nemůžete. Tyto jsou navíc bez lepku – z pohankové mouky a veganské. Ale nebojte se, že byste poznali rozdíl od těch klasických. 

Ingredience: 

  • 400 g hladké pohankové mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 12 g kakaového prášku
  • 75 g rostlinného tuku Alsan Bio
  • 80 g javorového sirupu
  • 7 g psyllia + 90 g vody
  • lžíce rostlinného mléka
  • 9 g perníkového koření

Na ozdobení: 

  • 35 g vody z cizrny (aquafaby)
  • 250 g moučkového cukru
  • lžička šťávy z citrónu

Postup:

  1. Nejprve si v míse prosejte mouku, moučkový cukr, kakao, koření a prášek do pečení. 
  2.  Do menšího hrnce dejte změklý Alsan a sirup. Rozehřejte tak, aby se spojily a nechte chvíli vychladnout. 
  3.  Mezitím si připravte v hrníčku “vajíčko” – psyllium s vodou. Nechte nabobtnat a poté do něj přilijte rostlinné mléko.
  4.  Nakonec vypracujte těsto buď v robotu, nebo ručně tak, že smícháte sypkou směs s mokrými ingrediencemi. Těsto dejte do lednice uležet alespoň na 5 hodin. 
  5. Nachystejte si vykrajovátka, těsto si rozdělte na polovinu a jednu z nich nechte v lednici. Tu druhou rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku cca 4 mm. Vykrajujte z těsta tvary (nejlépe podobné velikosti na jeden plech, aby se upekli rovnoměrně) a jednotlivé perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem, nebo silikonovou podložkou. 
  6.  Rozehřejte troubu na 170 stupňů a pečte 12-13 minut. 
  7.  Perníčky nechte vychladnout a poté je můžete ozdobit cukrovou polevou. 
  8.  Jednoduše si prosejete do vyšší plastové nádoby cukr, přidáte vodu z cizrny (která nahrazuje bílek) a šťávu z citrónu. Tyčovým mixérem, nebo šlehačem (pokud nemáte tak i ruční metličkou) směs chvíli zpracujte. 
  9. Polevu dejte do zdobícího sáčku a perníčky ozdobte. 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *