PASTEL DE NATA

Když tyto proslulé portugalské košíčky z listového těsta zaplnily v létě instagram, musela jsem je vyzkoušet! A samozřejmě jsem je upravila do veganské podoby. Budete překvapeni, jak moc lahodné jsou a jak rychle zmizí. 

Ingredience na 14 ks:

Náplň: 

  • 120 ml javorového sirupu
  • 125 g kešu namočených na 30 minut do horké vody
  • 200 g silken tofu (doporučuji značku Mori-nu )
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu + šťáva z půlky
  • semínka z jednoho lusku vanilky
  • pár špetek koření kurkuma (cca 1/8 čajové lžičky)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžíci vody

Těsto:

  • 400 g listového veganského těsta (já jsem použila celozrnné z Bezobalu)
  • skořice a moučkový cukr na ozdobení 

Postup: 

  1. Do mixéru dejte javorový sirup a namočené kešu a mixujte do hladka.
  2. Přidejte všechny zbylé ingredience kromě kukuřičného škrobu a dál mixujte. Jakmile bude mít směs hladkou texturu, tak ji přelijte do menšího hrnce. Přilijte škrob s vodou a za stálého míchání přiveďte k varu. Když začne směs tuhnout, tak stáhněte plamen a nechte ji vychladit. 
  3. Rozehřejte troubu na 240 stupňů.
  4. Poté můžete začít s přípravou košíčků. Nachystejte si formu na muffiny a na pomoučeném stole válečkem udělejte z těsta roličku, kterou rozdělte po asi 26 g (1,5 cm) na malé kousky. 
  5. Jednotlivé kousky těsta pak rozválejte na tenké kolečko a prsty vtlačte do okrajů formy.
  6. Do nachystaných košíčků z těsta vlijte vychladnutou směs asi centimetr pod okraj. 
  7. Pečte asi 12 minut do zlatova. Nakonec pečení můžete zapnout gril na 3-5 minut, aby vznikly typické tmavé flíčky. 
  8. Hotové pasteís nechte ještě ve formě chvíli vychladnout a dodělejte zbytek stejným postupem. 
  9. Jakmile je budete podávat, tak je můžete posypat moučkovým cukrem se skořicí. 

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *