MAROCKÝ DUŠENÝ LILEK

Šťavnaté lilky v kombinaci s kořeněnou rajčatovou omáčkou a čočkou nabitou bílkovinami jsou skvělou volbou. Navíc se při čtyřech porcích vejdete cenově do 200 kč (záleží samozřejmě na individuálním výběru surovin).

Jako přílohu doporučuji rýži, ale skvělé budou i placky, nebo naan.

Ingredience

  • 400 g jasmínové rýže
  • 2 ks lilku
  • 1 hrnek čočky
  • ½ cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 a ½ lžíce kokosového cukru
  • ½ lžíce soli
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • ½ lžičky mletého kajenského pepře
  • 1 a ½ lžíce jablečného octa
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • sůl
  • 350 g drcených rajčat
  • pepř

Postup:

  1. Nejprve si připravte směs, kterou budete lilky plnit. Uvařte čočku ve vodě po dobu 20 minut.
  2. Mezitím si ve food procesoru umixujte česnek, cibuli, papriku, protlak, kokosový cukr, sůl, uzenou papriku, kmín, koriandr, zázvor, kurkumu, kajenský pepř a jablečný ocet.
  3. Jakmile bude čočka uvařená, tak slijte přebytečnou vodu.
  4. V hlubší pánvi smíchejte čočku, omáčku, drcená rajčata, sůl, uzenou papriku a pepř. Chvíli prohřejte a dochuťte.
  5. Lilek nakrájejte na podélné tenké plátky a dejte péct na plech vyložený pečícím papírem na 10 minut při 200 stupních.
  6. Jakmile bude lilek hotový, tak si připravte hlubší pekáč a vymažte ho troškou olivového oleje. Plátky lilků naplňte lžící až dvěma marockou směsí čočky z pánve a jednotlivé rolky skládejte vedle sebe do pekáče. Přebytečnou omáčku nalijte na rolky a dejte péct do trouby na 30 minut při 200 stupních. Pokud se vám nechce lilky složitě motat, tak vrstvěte podobně jako u lasagní.
  7. Podávejte s čerstvě nasekaným koriandrem a uvařenou jasmínovou rýží.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *