FAZOLOVÝ KRÉM

Hutný krém je díky fazolím bohatý na bílkoviny, krásně zahřeje a zasytí. Sušené rajčata a krutony v něm budou krásně křupat. 

Ingredience:

  •  1/2 hlávky květáku
  • 1 l zeleninového vývaru, nebo vody
  • 200 g bílých fazolí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • krajíc suchého chleba – na krutony
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku 
  • snítka oregána
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • hrst sušených rajčat
  • 1 lžička soli
  • 200 ml rostlinné  (sójové, mandlové, rýžové) smetany

Postup:

  1. Den dopředu namočte fazole na 8 h a poté je vařte asi hodinu do měkka. 
  2. Chléb nakrájejte na kostečky a opečte je do zlatova na lžíci olivového oleje na pánvi. 
  3. Omyjte půlku květáku a oddělte růžičky od sebe. 
  4. V hrnci na dvou lžících olivového olejte opečte květák do zlatova. 
  5. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na malé kousky. 
  6. Květák v hrnci shrňte na stranu a uprostřed opečte česnek a cibuli. Podle potřeby přidejte olej.  Část opečeného květáku si odeberte na ozdobu.
  7. Poté přidejte uvařené fazole a zalijte vše vývarem. 
  8. Přiveďte u k varu a vařte na mírném plameni 20 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixerém, nebo v blenderu. 
  9. Dochuťte rostlinnou smetanou, šťávou z citrónu, solí a tymiánem. 
  10. Podávejte s kousky opečeného květáku, krutony, sušenými rajčaty a snítkou tymiánu. Můžete zakápnout zbytkem smetany, nebo olivového oleje. 
Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *