CUKETOVÉ PLACKY

Štítky: ,

Mám doma ještě pár cuket z Moravy, proto jsem se rozhodla vytvořit recept na slané cuketové placky. Chuťově připomínají bramboráky a jsou super za studena i teplé. Doporučuji podávat s jogurtovým dipem.

Příprava placek je velmi jednoduchá a jsou super třeba i na cesty.

Suroviny:

  • 700 g cukety
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky (čerstvé, nebo sušené)
  • 2 lžičky soli
  • pepř čerstvě namletý
  • 3 snítky čerstvé/sušené petržele
  • 3/4 hrnku namletých žitných/ovesných vloček
  • voda dle potřeby – já jsem nedávala, měla jsem hodně šťavnatou cuketu)
  • 2 lžíce lnu
  • 3 lžíce namletého lnu

Postup:

  1. Nejprve si nastrouháme  na jemno cuketu a mrkev do větší mísy. Pomeleme si vločky a len. Nasekáme čerstvé bylinky, vylisujeme česnek a přidáme všechny ingredience kromě vody. Tu přidejte jen pokud by byla směs málo lepivá.
  2. Z takto připraveného těsta budeme tvořit koule o velikosti dlaně, které poté “rozplácneme” na pánev s troškou olivového oleje a opečeme z obou stran na střední plamen. Placky nechat raději opékat na střední plamen delší dobu a obracejte je opatrně. Já jsem raději tvořila placky menší a tenké, aby se hezky propekly. Můžete je také péct v troubě na cca 200 °.
  3. Placky můžeme podávat ihned, nebo je necháme vychladnout a mezitím si připravíme jednoduchý jogurtový dip:

Suroviny na jogurtový dip: 150 ml jogurtu natural, špetka soli a pepře, lžička šťávy z citrónu a hrstka nasekané petrželky. Vše smícháme v mističce a podáváme k plackám. 

 

Dejte mi vědět, jak vám placky chutnaly a zda připravujete třeba podobný recept. Budu se těšit na vaše placky, tak nezapomeňte označovat pod hastagem #cernajaknoc & @cernajaknoc.

Líbil se ti článek? Sdílej ho na facebooku nebo ho tweetni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *