Mám kolem sebe spoustu lidí, co si stále kupují předražená rostlinná mléka v obchodě. První věc je cena a ta druhá je složení. V sojovém mléce značky Alpro je složení: pitná voda, loupané sójové boby (6%), cukr, fosforečnan vápenatý, regulátor kyselosti (dihydrogenfosforečnan draselný), jedlá mořská sůl, aroma, stabilizátor (guma gellan), vitaminy (riboflavin, B12, D2). Stojí běžně necelých 70 korun. A já se ptám, proč platíte takovou cenu v poměru tak (odstrašujícího) složení?
Ve většině případů je důvodem buď pohodlí, nebo neznalost. Přináším několik typů na velmi jednoduchá mléka.
- Za mě je nejlahodnější asi kešu. Jeho výrobou navíc nevznikne žádný odpad. Namočené ořechy na 3-4 hodiny jednoduše rozmixujete v litru vody a přes sítko už by neměly projít žádné oříšky. Pokud nemáte čas, namáčet nemusíte.
- Nejrychlejší mléko vytvoříte z kokosového ořechu. Koupíte si kokosový ořech za průměrnou cenu 18 korun. Uděláte do kokosu díru tam, kde jsou naznačeny tmavá kolečka. Zpravidla jedna díra jde vždy lehce propíchnout. Z kokosu vyteče voda, ta ale není chuťově lahodná, jako ta z mladého kokosu. Kokos rozbijete buď venku o zem, nebo jen rozklepnete paličkou. Ze začátku je to oříšek, ale pak se to naučíte jednoduše.
Z kokosu opatrně nožem vyříznete veškerou dužinu a rozmixujete ji v asi 1-1,5 l vody. Poměr nechám na vás, podle toho, jak moc chcete mléko husté.
Najemno pomixovanou směs buď hned přecedím přes bavlněný pytlík, který mám z Vitalvibe. Nebo kokos nechám ve vodě a mléko vyrobím až druhý den. Poté už jen dosladíte dle chuti a pokud chcete umocnit smetanovou chuť, přidejte vanilku, nebo kurkumu se špetkou pepře v zimě.
3. Mandlové mléko vytvoříte z předem namočených mandlí na 12 hodin. Proces je pak stejný jak u kokosové dužiny. Jen si dávejte pozor, aby jste mandle nemixovaly v té stejné vodě, ve které jste je máčely. Uvolňují se do ní procesem máčení různé nečistoty.
4. Na makové mléko si připravte 100 g maku na 0,5 l vody. Nechte přes noc ve vodě a ráno pomixujte a přeceďte přes plátýnko, bavlněný sáček, nebo přeceďte.
Kretivitě se meze nekladou. Je to levnější, ekologičtější a zdravější.
5. Pokud jste opravdu ten typ, co nerad špiní nádobí, nebo nemáte mixér, vhodné suroviny…doporučím vám novinku, o které jste určitě slyšeli. Pražská dvojice vytvořila NEMLÉKO. Vyrábí ho s láskou a velkou péčí o kvalitní suroviny. Koukněte na jejich facebook a nebo instagram, kde pravidelně zveřejňují místa, kde NEMLÉKO koupit. My Brňáci už ho máme ve Forky’s, Parkfit, Marinada store a ve zdravé výživě Obilný klíček na Kosmove v Kr.poli.
Teď už Vás od výroby mléka dělí jen krůček 🙂 užijte si víkend a pořádně podojte mandle!
2 komentáře u „5 tipů na NE mléko“