Každý, kdo má instagram, určitě zná tohle místo z fotek úžasných snídaní, brunchů a dezertů. Konečně jsem se po přestěhování do Prahy mohla i já vydat na výlet do tohoto vyhlášeného vegetariánského podniku na severu republiky.
Mikyna je podnik v centru Liberce na ulici 5. května a už u vstupu poznáte, že tady se vaří a peče s láskou. A hlavně sezónně, ze surovin místních, ale třeba i z druhého konce světa – určitě se kupte čokoládu Pana Chocolate z australské čokoládovny. V Česku není skoro k sehnání!
Není to ale jenom o jídle, v tomhle podniku mají cit pro design a tak se jim podařilo vytvořit útulné místo, kam se prostě musíte zase vrátit. Stěny zdobí obrazy, na lavicích najdete polštáře s lněnými potahy, nádobí pochází od českých designerů (na fotce od Jiří Pelcla), z polic si můžete zapůjčit magazíny a knížky. Některé knihy zde můžete i zakoupit – např. tu od Gastrokroužku, Bjukitchen a dalších.
V menu mají jídla vegetariánská i veganská. Všechna jídla jsou sezónní a většinou z lokálních surovin. Vaří každý všední den polední menu a o víkendech mají speciální nabídku brunchů. Ve vitríně pak najdete netradiční chlebíčky a výběr asi z desítky dezertů.
My jsme zkusili brunchovou misku, obložený chléb s avokádem a rajčatovým pestem. Plus jsme si jako svačinku na Ještěd nechali zabalit chlebík s dýňovým chutney, zkaramelizovanou cibulkou, rukolou a lískovými oříšky (tenhle chleba si stopro dejte). Všechno bylo úžasné, skvěle dochucené a korunu tomu dala už jen vynikající káva z místní pražírny Nordbeans. Jo a málem bych zapoměla na úžasnej raw dortík – osvěžující a lehkej.
Obsluha v Mikyně byla velmi milá a celkově moje návštěva splnila všechna (instagramová) očekávání. Určitě se brzy vrátíme na něco dobrého!
Napište mi, zda jste v Mikyně už byli a jak vám chutnalo. 🙂